Handen samen, ogen dicht?

Handen samen, ogen dicht?

‘Wat is bidden’ Was een standaardvraag op de vakantiebijbelschool. Er kwamen daar heel wat kinderen die van huis uit niet bekend waren met gebed. ‘Handen samen en ogen dicht’ was dan het ‘goede’ antwoord. Ik denk dat veel mensen zijn opgevoed met deze gebedshouding; helemaal niks mis mee! Je vouwt je handen; geen gepruts met andere dingen. Je sluit je ogen; even alle afleiding buitensluiten. Je echt helemaal richten op God! Zo bid ik nog steeds elke dag. Een beproefde ‘methode’ 😊.

Gebedsvormen

Later leerde ik andere gebedsvormen. Bidden op de fiets, bidden met een lied, bidden met anderen in een kring, bidden met dans (niet helemaal mijn ding maar voor sommigen een prachtige manier), bidden tijdens een natuurwandeling enz. Het heeft me veel extra gegeven om met deze verschillende vormen aan de slag te gaan. God wil op alle momenten met ons verbonden zijn zoals partners of vrienden ontspannen met elkaar kletsen tijdens dagelijkse bezigheden.

Een uur bidden: hoe dan?

Toen we in 2016 begonnen met twee weken 24/7 bidden was de opzet dat er ieder uur een andere ‘bidder’ in de gebedsruimte plaatsnam. Voor mij was het nieuw om ‘een uur’ te bidden; dat zeg ik maar eerlijk. Geen idee hoe ik dat door moest komen. Na een kwartier ben ik toch wel uitgepraat met God? Ik ben toen op zoek gegaan naar wat alternatieve, creatieve manieren om met God in gesprek te gaan en vooral om ook te oefenen met luisteren. Dat laatste is een hoofdstuk apart waar ik nog maar babystapjes in zet. Kletsen lukt wel maar luisteren……. Stil zijn……pfft.

Tips voor de gebedstijd.

Of je nu een uur bid, drie uur of 13 minuten; het gaat niet om de tijd. Maar het is goed om te ontdekken hoe lang je nodig hebt om echt te rust te komen en een ‘open lijn’ met God te krijgen. Deze tips kunnen daarbij helpen:

  • Maak een ketting van kralen waarbij elke kraal voor een vast gebedsonderwerp staat. Zo heb je tijdens de gebed houvast om bij elke kraal, elke onderwerp stil te staan. Begin met waar je dankbaar voor bent en uit daarna je zorgen over dat onderwerp. Neem ook steeds even de tijd om stil te zijn. Wie weet komt er een gedachte of idee in je op die je op kunt schrijven.
  • Pleiten als Daniël: lees Daniël 9: 1-19 en denk na over de paralellen naar deze tijd. Welke dingen gaan er in onze dagen verkeerd? Waar zie je dat mensen elkaar pijn doen? Op welke manier wijken wij tegenwoordig af van Gods geboden? Waar hebben wij God nodig? Herschrijf het gebed van Daniël (vers 4-19) met je eigen woorden en vul de dingen in die je net bedacht hebt. Je hoeft niet precies zulke onderwerpen te gebruiken als Daniel. Laat je inspireren door zijn woorden en gebruik vervolgens je eigen formulering.
  • Vier-kwartieren gebed:
    • Neem de eerste 15 minuten tijd om muziek te luisteren en God te eren.
    • Dan 15 minuten om een Psalm of tekst te lezen die bij de muziek past (in de Opwekkingsbundel staat bijvoorbeeld vaak de tekst genoemd die erbij past). Stel vragen over de tekst; wie schreef hem/ waarom/ wat raakt je?
    • Vertel in de volgende minuten hoe je je voelt en waar je in jouw dagelijks leven mee bezig bent en wat je nodig hebt. Waar ben je blij mee? Dwalen je gedachten af? Schrijf je gebed dan op.
    • Laatste 15 minuten: bid voor anderen; je familie, vrienden, kerk, buren, collega’s enz.

In de stilteruimte in de Bovenkamer vind je een map met meer gebedsideeën. Voel je vrij om deze ook aan te vullen! We kunnen hierin van elkaar leren.

Marit van Voornveld

Geen reactie's

Geef een reactie

X