Samen bidden

Bidden in een groep

Toen ik, in mijn studententijd, voor het eerst te maken kreeg met kringgebed vond ik het doodeng. Wat als je nu tegelijk met iemand anders begin te bidden? Hoe bidden die anderen en zouden ze mijn manier van bidden gek vinden? Wanneer weet je nu of het afgelopen is? Eigenlijk allemaal dingen waar je helemaal niet mee bezig wil zijn als je met God praat maar toch kan het spanning geven.

Samen met anderen bidden; waarom zou je?

In de Bijbel kun je lezen dat mensen samen bidden (bijvoorbeeld Handelingen 1:14). Door samen te bidden word je bevestigd in je gebed en je vult elkaar aan. Soms bidt een ander iets dat precies in de roos is voor jou terwijl die ander niks in de gaten heeft! Alleen bidden is niet altijd makkelijk en samen help je elkaar om te praten met God.

De volgende tips kunnen je misschien helpen bij een kringgebed.

 • Tip 1: Stil meebidden is ook prima
  Het is prima om niet hardop te bidden. Samen bidden is mooi en iets dat je al doende leert. Misschien luister je vooral de eerste keren. Niemand zit met een lijstje bij te houden wie wat bidt, God zeker niet. Hij hoort als enige jouw stille gebed.
 • Tip 2: Ontspan je als het stil blijft.
  Wanneer je met meerdere mensen samen bidt is het soms een tijd stil. Als je dat lastig vindt kun je in gedachten met God praten.  Vertel Hem wat je hoopt en wenst voor de anderen met wie je op dat moment bidt.
 • Tip 3: Een kort persoonlijk gebed is krachtig
  Laat je niet van de wijs brengen door mooie woorden of volzinnen van anderen. Jouw persoonlijke vraag of opmerking van één zin is goud waard.
 • Tip 4: Wees eerlijk over je spanningen
  Ok dit is even een uitdaging maar kan enorm opluchten. Geef voordat het begint aan dat je samen bidden spannend vindt en dat wat structuur prettig is. Kan er bijvoorbeeld afgesproken worden wie het gebed afsluit? Je kunt jouw gebedspunt ook even opschrijven en dat voorlezen als dat houvast geeft. Stel gewoon je vragen; ‘wat doe je als je tegelijk begint?’ ‘waar gaan we precies voor bidden?’ enz.
 • Tip 5: Lees iets voor
  Je kunt een mooi lied of een stukje uit de Bijbel voorlezen als gebed. Soms bidt een ander iets waardoor jij aan een bepaalde tekst moet denken. Die kun je dan even opzoeken en voorlezen.
 • Tip 6: Vraag de Heilige Geest om hulp
  De Heilige Geest is altijd bij ons en Hij helpt ons de woorden te vinden om te bidden. Dat is een prettige gedachte! Vraag in gedachten of hardop aan de Heilige Geest om jouw/jullie gebed te leiden. Vraag Hem om rust als je hart als een razende tekeer gaat.

Open gebedskring

Iedere maandagavond bidden we samen in de Bovenkamer. Kom eens een kijkje nemen; iedereen is welkom! Het begint rond 19:45 tot ongeveer 21:30.

 

Marit van Voornveld

Geen reactie's

Geef een reactie

X