Bidden als het nacht is

Bidden als het nacht is.

Het is 02:45 en de wekker gaat. Even vraag ik me af welke druiloor dat ding op dit tijdstip laat afgaan, maar dan sta ik toch op en kleed me aan. Heel zachtjes loop ik naar de auto en rijd naar mijn bestemming. Ik parkeer de auto en loop dat laatste 100 meter; het is uitgestorven op straat en iedereen slaapt. Als ik boven kom brandt er licht en het is lekker warm. De ‘bidder’ voor mij komt met een stralende lach de gebedsruimte uit. ‘Dit is echt bijzonder! Wat een rust.’ Ik neem het stokje over en breng een uur van gebed door in de Bovenkamer. Daar geniet ik van de rust en de tijd met God.

Kostbare nachtrust?

Heb je dat wel eens gedaan? Wakker blijven of speciaal opstaan om te gaan bidden? Het is een bijzondere ervaring om in de nachtelijke uren Gods aanwezigheid te zoeken en je hart op Hem te richten. Ik heb het idee dat Westerse Christenen hier minder bekend mee zijn dan broeders en zusters in Afrika of Azië. Voor mij was het in ieder geval een geheel nieuwe ervaring en ik vond het ook heel wat van mezelf dat ik mijn nachtrust opgaf voor een uur van gebed 😉. Eerlijk gezegd bid ik ’s nachts vooral wanneer ik niet kan slapen in de hoop dat ik in slaap val…….

De donkere nachten

Open Doors organiseert elk jaar de nacht van gebed voor de vervolgde Christenen. Voor veel vervolgde Christenen zijn juist de nachten angstig. Stel je voor dat je gevangen zit en het wordt nacht en heel donker. Je ligt maar wakker omdat je zo bang bent voor wat er gaat gebeuren. Of denk je eens in dat je elke nacht angstig naar bed gaat met het idee dat er een inval kan komen. Ze zoeken Christenen en het kan zomaar zijn dat je verraden bent door iemand. Of misschien moet je de nacht gebruiken als dekmantel voor de geheime kerkdiensten. Sluipend en angstig ga je door de straten naar die ene plek waar je de anderen ontmoet.

Bid met mij in deze lange nacht.

Dit jaar is de nacht van gebed van 1 op 2 juni. In de Bovenkamer wordt ook met een groep gebeden van 20:00-02:00. Open Doors heeft goede materialen die gebruikt kunnen worden als leidraad bij deze gebeden. Met behulp van filmpjes, korte getuigenissen van vervolgde Christenen en gebedspunten bid je ieder uur  voor een ander gebied in de wereld. Tussendoor zijn er korte pauzes voor een kopje koffie of thee. Heel mooi en bijzonder om dit samen met anderen te doen en zo een klein beetje mee te leven met vervolgde broeders en zusters. Doe je ook mee?

Luisterlied

Sela: Bid met mij

‘Zoon van God wij bidden U,

U die zelf onze weg volbracht.

Houdt ons vast en leid ons nu

Op de weg die wij gaan door de lange nacht.’

 

Ps. Ook als je ‘weinig ervaring’ hebt met gebed of bidden in een groep is het heel fijn als je erbij bent. God hoort ieders gebeden; hardop of zachtjes uitgesproken. Heb je nog vragen? Mail gerust.

 

Marit van Voornveld (marit@bovenkamerbreukelen.nl)

Geen reactie's

Geef een reactie

X