Gods woord bidden

Gods woord bidden

Heb je de film ‘Warroom’ gezien? (klik hier voor de trailer) Een oudere vrouw leert een jongere vrouw (strijdend) bidden met behulp van teksten uit de Bijbel. In een kast in haar huis heeft ze voor allerlei situaties teksten uit de Bijbel opgehangen. Deze gebruikt ze bij haar gebed. Je merkt dat ze daardoor gerichter bidt en dat de woorden levend en krachtig zijn. Terwijl ze bidt wordt ze zelf opgebouwd en bemoedigd.

Het is een indrukwekkende film en nadat ik hem gezien had was ik er zeker van dat ik dat ook op die manier zou gaan doen. In de praktijk merk ik dat ik het lastig vind om de juiste teksten te vinden om te bidden. Maar er zijn wel degelijk hulpmiddelen die het makkelijker maken:

  • In de Bovenkamer ligt een ouderwetse concordantie. In dat boek kun je trefwoorden op zoeken en dan vind je allerlei teksten die daarbij passen.
  • Natuurlijk heb je ook online concordanties. Ik gebruik meestal de zoekfunctie van debijbel.nl van het Nederlands Bijbelgenootschap. Dit werkt snel en je kunt heel veel verschillende vertalingen raadplegen. Deze website staat verder vol met waardevolle achtergrond informatie en weetjes.
  • Verder vind ik de Bible-Fit app erg praktisch. Je kunt deze downloaden op je telefoon en in die app vind je een lijstje met onderwerpen waar je uit kunt kiezen. Als je het onderwerp dat bij jouw situatie past aanklikt krijg je Bijbelverhalen en teksten te zien die daarmee te maken hebben. Je kunt ook je eigen favoriete teksten opslaan in een apart tabje. Kijk dit filmpje voor meer info over de Bible-fit app.
  • Bid dat je Heilige Geest je leidt door de Bijbel heen en wees alert op wat je om je heen hoort en ziet. God spreekt door een lied, een boek, een preek of door iets wat iemand tegen je zegt. Daardoor wordt je ineens herinnerd aan die ene tekst.

Voornemen

Ik neem me voor om de komende tijd drie gebedsteksten per week op te zoeken bij situaties waar ik voor wil bidden. Dat klinkt weer als iets dat moet hè 😉. Klopt: leren bidden is soms werken en daar is niks mis mee. Het kan helpen om net wat meer variatie in mijn gebed te brengen

Want levend en krachtig is het woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden (Hebreeën 4:12)

 

Marit van Voornveld

Geen reactie's

Geef een reactie

X